O nas

Stowarzyszenie Radość z pomagania tworzą ludzie o wielkich sercach którym zależy na pomocy innym. Każdy z nas od lat działa w różnych organizacjach pomocowych. Postanowiliśmy połączyć siły i stworzyć organizację, która będzie działała wszechstronnie: od pomocy seniorom, dzieciom, niepełnosprawnym po pomoc zwierzętom i branie udziału w dużych przedsięwzięciach takich jak np. tworzenie sieci Jadłodzielni. Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych, stawiamy sobie wysoko poprzeczkę. Mamy świetnych wolontariuszy oraz wsparcie wielu wspaniałych osób, które od początku nam pomagają.

Od maja 2017 do września 2020 roku działaliśmy jako niesformalizowana Grupa na Facebooku z ponad 3000 członków, od września 2020 roku jesteśmy zarejestrowanym Stowarzyszeniem.

Przez te lata prowadziliśmy działania pomocowe, popularyzujące integrację społeczną, zapobiegające wykluczeniu, a także promujące ideę  "zero waste".

Działamy głównie na terenie Wawra, ale też poza obrębem Warszawy.

Do naszych stałych akcji pomocowych zaliczyć można między innymi pomoc świąteczną Seniorom oraz rodzicom samotnie wychowującym dzieci w trudnej sytuacji materialnej. Podczas Świąt Bożego Narodzenia oraz  Świąt Wielkanocnych otrzymują od nas paczki z potrzebnymi produktami.

Nad kilkoma rodzinami w najtrudniejszej sytuacji podjęliśmy się opieki przez cały rok.

Kochamy ludzi i staramy się łączyć przyjemne z pożytecznym. Organizujemy warsztaty, szkolenia, spotkania ze specjalistami, pikniki sąsiedzkie, imprezy integracyjne. W nasze działania chętnie angażują się mieszkańcy Wawra oraz lokalni przedsiębiorcy, którzy w ramach pomocy charytatywnej wspomagają nas  swoimi produktami.

Jesteśmy  organizatorami  pierwszej  powstałej na terenie  Wawra  Jadłodzielni  mieszczącej  się  w  Aninie  przy  ul. VI Poprzecznej. Po niej powstały kolejne , a my niezmiernie cieszymy się z powodzenia jakim się cieszą wśród mieszkańców. Bardzo zależy nam, aby idea niemarnowania żywności była wpajana już od najmłodszych lat dlatego  współpracujemy  z  okolicznymi  szkołami  i  przedszkolami,  gdzie  prowadzimy prelekcje  na  ten  temat.

Wypożyczamy nieodpłatnie sprzęt rehabilitacyjny. Osoby, które znajdą się w nagłej potrzebie mogą od nas wypożyczyć wózki inwalidzkie, kule, balkoniki, ortezy i wiele innych.

Nie zapominamy także o zwierzętach. Prowadzimy zbiórki karmy, żwirku i akcesoriów dla zwierząt. Wspomagamy Dom Tymczasowy dla Kociąt w Radości oraz okoliczne schroniska. Dokarmiamy koty wolnobytujace.

Aktywnie dbamy o środowisko. Prowadzimy zbiórki elektrośmieci oraz zbędnych ubrań, które zamiast zostać wyrzucone mogą trafić do drugiego obiegu i zyskać nowe życie.

Zarząd Stowarzyszenia

Tomasz